Ali se FizioMama ‘spoznam’ na babištvo?

Fizioterapevtka medeničnega dna in zdravja žensk se ne spoznam na procedure, zahteve in postopke, ki so lastne babiški stroki. Razen tega, da stegnem roke in čakam, da vanje novorojenček ‘pade’, ne bi znala asistirati pri porodu, če ga gledam – pardon izrazu – ‘od spodaj‘. Spoznam se na fiziologijo ženskega telesa in spremembe, ki jih nosečnost in porod imata na žensko telo.

‘Prvovrstno’ se spoznam na fiziologijo mišic, sprostitve, regeneracije in napora, na optimizacijo izida z zavzemanjem optimalnejših položajev, na mišično funkcijo, strukturo, mišično-kostno-vezivne povezave. Na telo in njegove procese, skratka. Na odnose v njem. FizioMama se dodatno spoznam tudi na sistemske povezave, ki pomagajo pri zdravju medeničnega dna – vrednota, ki jo v pripravi na porod vsi lahko le želimo.

Enakovredno, kot drugi zdravstveni delavci, lahko pomagam pri podpori fiziološkemu dogajanju v telesu, kar porod je, hkrati pa lahko z metodami in tehnikami lastnimi stroki, iz katere izhajam, pomagam lajšati, preprečevati ali reševati morebitne zaplete. Ne (le) iz intuitivnega temveč tudi iz empiričnega, z dokazi podprtega, na fiziologiji osnovanega znanja. Ne da bi prevzemala ali omejevala vloge babic ali obporodnih spremljevalk, lahko le-te podpiram, jim pomagam, da so skupni porodni in poporodni izidi najboljši možni.

Zato moje proučevanje ‘babiških’ tematik, iskanje skupnih tal in možnosti, da bi tehnike in metode, ki se šele intuitivno prenašajo v obporodno (ki je – in prav je tako – domena babic) umestili v znan, fiziološki okvir.

Po mojem mnenju in na podlagi izkušenj je tesno sodelovanje babic s fizioterapevtko v obporodni oskrbi potrebno, saj druga drugi ne ‘jemljemo kruha’ in ‘ne hodimo v zelje’. En sam pač ne more znati vsega; pa tudi če zna, včasih vsega sam ne zmore postoriti. Pomoč obporodne fizioterapevtke v poporodnem obdobju pa prepreči zaplete in poveča kakovost življenja tako porodnice kot novonastale družine.

Spoštovana kolegica, že sodeluješ z izbrano fizioterapevtko? Jo vključuješ o obravnavo ‘svojih’ žensk? Veš na katerih področjih tebe in tvoje delo lahko podpre?

Draga nosečnica, mlada mamica, ali imaš svojo fizioterapevtko? Veš kdaj in zakaj se nanjo obrniti?

Ti lahko pomagam?


Blog

v

objavila