Teden ozaveščenosti o kontinenci 2019

Med 17. in 23. 6. 2019 je potekal Mednarodni teden ozaveščenosti o kontinenci. S slovenskimi vsebinami sem se pridružila akciji pod vodstvom Pelvic roar in glavna sporočila zajeta kot #FizioMamautrinki strnila v objavo, ki jo bereš. Spletko prenavljam konec aprila 2023. A verjameš, da je objava še vedno super aktualna?

Prvi dan je bil posvečen informiranju o tem, kaj inkontinenca je. Vsak tip bi si lahko zaslužil svojo objavo, a zdelo se mi je pomembno, da v eni sliki zajamem čim več podatkov. Želim namreč, da razumemo, da je za uhajanjem bodisi urina bodisi blata lahko več vzrokov, ki potrebujejo razumevanje in obravnavo, ki je individualna in osebna, ne pavšalna. Prav tako inkontinenca je pogosto vzrok za mnoge težave, ki kakovost življenja in zdravstveno stanje osebe močno poslabšajo.

Drugi dan je skušal osvetliti vzroke za nastanek okvare kontinence, torej uhajanje urina, vetrov in/ali blata. Seveda vzrokov in prepletov le-teh je preveč, da bi jih vse našteli, a pomembno se mi je zdelo opozoriti, da ni vse povezano zgolj s staranjem in vaginalnim porodom. Pogosto spregledan vzrok inkontinence so operativni posegi v področju spolovila in medeničnega dna. Ne moremo si več zatiskati oči: kljub operativni odpravi ene ‘težave’ lahko povzročimo trajno poslabšanje kakovosti življenja s pooperativno inkontinenco in tveganje je realno.

Tretji dan je bil namenjen informiranju o strategijah pomoči, ko težave postanejo opazne. Sama zagovarjam stališče, da se o kontinenci informiramo pravočasno, torej še preden opazimo težave, saj si s tem omogočamo informirano izbiro. „Vijuge“ in še posebej blog ter delavnica „Kako lulati?“ so moj doprinos k naboru informacij, ki so vam na voljo že zdaj. Zavedanje, da uhajanje urina in/ali blata ni normalno, čeprav je morda pogosto, je prvi in glavni namen te akcije.

Četrti in peti dan sta obravnavali vadbo mišic medeničnega dna ter telesno dejavnost v luči kontinence. Glavni poudarek, ki sem ga FizioMama želela sporočiti je, da niso ‘keglove vaje’ odgovor za vse tegobe ter, da mora biti program vadbe mišic medeničnega dna pripravljen glede na unikatno, osebno sliko. Če ženski A in njeni sosedi urin uhaja ob plesu in kašlju ne pomeni, da obema zaradi enakega vzroka. Prav tako ne, da bosta vsaka svojo težavo odpravila z enakim režimom ‘keglovih vaj‘. Drugo pomembno sporočilo je bilo, da izbrana telesna dejavnost inkontinence ne sme izzivati, niti je poslabšati. Hkrati pa, da prav nobena vaja ali vadba ni prepovedana, če je pravilno izvedena in telo nanjo pripravljeno.

Šesti dan je prinesel informacije o strategijah pomoči, ki so na voljo preden posežemo po zdravljenju z bolj invazivnimi metodami. Pomembno je vedeti, da je preventiva najboljša naložba ter, da je individualna rehabilitacija medeničnega dna uspešna strategija prve izbire pri inkontinenci. Ko oseba potrebuje kombinirano ali celo invazivno metodo zdravljenja inkontinence je rehabilitacija medeničnega dna predpogoj uspeha ter spremljevalec po posegu.

Sedmi dan smo se spraševali, ali se naj lotimo obravnave inkontinence ali naj se z njo sprijaznimo. Poleg naštetih dejstev, povezanih z inkontinenco, v prid obravnave govori še mnogo dejstev in primerov dobre prakse. Seveda, pomembno je, kako izberemo pomoč in kdaj jo poiščemo.

Za konec še pogosto spregledano ali narobe razumljeno dejstvo. V telesu je vse prepleteno. Telesna stanja in težave so posledica vplivov in prepletov mnogih struktur in njihovih povezav. Zato je pravočasen, večplasten osebni pristop, uspešen in ključen pri obravnavi. Nasvet? FizioMama.si pokliči za pregled. 🙂


Blog

v

, ,

objavila