Položaj, potrpežljivost, pomoč in prebava: koraki do kakovostnega kakca

Udobno se usedi.

Opozorilo: Objava je namenjena sproščenemu pogovoru o tehnikah vzpodbujanja udobnega in varnega odvajanja blata. Optimalno odvajanje je intimne, osebne narave, zato se opisanega poslužuj v odnosu do svoje telesne individualnosti. Z drugimi besedami: spoznaj in upoštevaj svojo črevesno vijugo!

P kot POLOŽAJ

Črevo se lažje sprosti in izprazni, ko čepimo za drevesom kot če vzravnano sedimo na visoki školjki. Poskusi svoj položaj za izločanje približati sproščenemu čepenju. Ne, ne skači po školjki, z namenom čepenja. Še posebej ne v blatnih čevljih na javnem stranišču. Še posebej ne, če je školjka ‘visečega’ tipa v tvoji pisarniški stolpnici. Usedi se udobno, stopala položi na dovolj široko in stabilno pručko, ali jih dvigni na prste. Nasloni komolce ali podlahti na kolena, sprosti trebuh in najdi udoben, podprt položaj, ki odgovarja tvoji črevesni krivulji. In predvsem: potegni oblačila preko kolen, naj ne stiskajo tvojih stegen.

P kot POTRPEŽLJIVOST

Daj črevesu čas. Usedi se udobno in brez napetosti počakaj, da se črevo odpre. Lahko v mislih opraviš kakšno miselno vajo ali vizualizacijo, lahko prebereš deklaracijo na izdelku, ki je v tvoji bližini. Vzemi teh par minut in počakaj, da se proces začne. A hkrati brez pretiravanja, saj odvajanje – niti priprave nanj – ni namenjeno branju Mojstra in Margarete. Prav tako naj te na veliko potrebo ne spremlja še tako pameten telefon, aplikacija ali igrica. Tvoji možgani naj se sproščajo, ne pa preusmerjajo pozornost. Konec koncev si tam, da izprazniš črevo; potrpežljivost je namenjena prav temu.

P kot POMOČ NE PRITISK

Črevesju lahko pomagaš na več načinov, a pomembneje je, da mu nisi v škodo. Cilj je, da se vsebina izloči v relativno enem kosu, brez zastajanja. Nekaj tehnik, kako to doseči:

1/ Odzovi se na (po možnosti že prvi) poziv. Cilj je, da lahko črevesno vsebino prineseš v optimalno mesto, tudi, če prej plačaš za že natankan bencin. Ni pa namen, da počakaš, da odpredavaš še naslednji dve predavanji (z pavzami vmes), pokličeš taščo in se z njo dogovoriš o nečem, odigraš igrico ali počakaš do vstavipopotrebi.

2/ Ne pritiskaj, še posebej ne tako, da zadržiš dih in stisneš trebuh, kot bi delala trebušnjak. Raje izdihuj na glas npr. na črko oooo ali eeee, mrmraj in mukaj (tudi če le v mislih).

3/ Dovoli tistemu zadnjemu koščku, da gre. Počakaj še malo. Lahko, da je tisti ‘košček’ cela druga pošiljka. Dobro je, da jo izločiš v celoti, tudi če je le-ta sestavljena iz več kosov.

4/ Če je možno, se poskusi umiti z vodo in osušiti. Nikakor pa ne drgni, ne vleci, ne praskaj s papirjem. Nežno očisti analno odprtino, poglej na izid, potegni vodo. Ko se oblečeš, umij roke z milom.

P kot PREBAVA (torej PREJ in POTEM)

Prebava se začne že ob zaužitju hrane. Pomembno je torej kaj, kdaj in kako vnašaš v svoje telo ter v kakšnih količinah. Nato, kako umirjeno tvoj želodec vsebino lahko predeluje, ter kako vzpodbudno se giblješ, da črevesje lažje opravi vse svoje naloge, ne zgolj izločanje. Torej: hrana, počitek in gibanje so ključni spremljevalci kakovostnega kakca. In ne pozabi, da tudi odrasli lahko uživamo spoznanja o delovanju telesnih refleksov: po obroku se črevo lažje ‘požene’.

Seveda pa ne gre brez tvoje unikatnosti. Zgornji nasveti so pavšalni in osnovani na veljavni fiziologiji in funkcionalni anatomiji, od katere – vemo! – vsak(a) od nas odstopa. Kaj priporočam, da bo tvoj kakec kakovosten, prav tako njegovo odvajanje? Spoznaj in upoštevaj SVOJO krivuljo! Tvoja zadnja črevesna vijuga je pod tvojo kontrolo, od tebe je odvisno, ali jo začutiš in ji dovoliš, da te vodi skozi ta vsakdanji, a kako pomemben, proces.

Glavna navodila so šla. Zdaj pa veselo na delo. Če opažaš težave, se jim posveti. Posvet s fizioterapevtko zdravja žensk oz. medeničnega dna je lahko najboljša naložba v miren in sproščen vsakdan. Brez nepotrebnega naprezanja.

Potrebuješ posvet? Z veseljem sem ti na voljo!


Blog

v

, , ,

objavila