Lubrikanti

Nekaj dejstev in poudarkov o lubrikantih. 🙂 Lubrikante v glavnem delimo po osnovi na: vodne, oljne in silikonske.

Izbira osnovnega lubrikanta je pogojena predvsem z namenom uporabe in stanjem tkiv (tudi tkiv moškega!), na katera lubrikant nanašamo.

Uporaba lubkrikanta je lahko neodvisna od spolnosti, saj ga lahko uporabljamo kot sredstvo za pomoč pri samoobravnavi težav z medeničnim dnom.

Pri uporabi silikonskih pripomočkov in lateksovih kondomov se odsvetuje uporabo oljnih in silikonskih lubrikantov. Prav tako vpliv teh tipov lubrinantov ni znan na uporabo s kondomi iz medicinskega poliuretana oz. ovčjega čreva (hvala @fiziomaminmoz za pomoč in dopolnilo).

Sestavine lubrikantov so pomembne in moramo pogledati dlje kot zgolj na ‘naravni izvor’ sestavin. Določene naravne sestavine ne sodijo v nožnico, prav tako določene ‘varne’ in ‘zdravilne’ sestavine (aloe vera, ginseng) lahko povzročajo alergijske in preobčutljivostne reakcije.

Lubrikante lahko po potrebi kombiniramo (najprej uporaba oljnega in nato še vodnega lubrikanta), da dobimo želeni učinek. Pametno je ‘mešati’ lubrikante ene znamke, saj se te običajno dopolnjujejo.

Poleg lubrikantov za oskrbo in zdravje nožnice in spolovila, lahko uporabljamo tudi vlažilne preparate za nožnico, z angleškim imenom vaginal moisturiser. So odlična izbira pri vseh kroničnih stanjih, ki vplivajo na sluznico spolovila, kot so lichen in sorodne bolezni, menopavza, poporodna atrofija sluznice, stanja po obsevanjih in kemoterapiji. Pri izbiri teh preparatov je skrb za ustrezno sestavo še bolj pomembna kot pri lubrikantih.

Tudi raba pripomočkov, zlasti pesarjev (kot je recimo IncoLite), je razlog za izbiro varnega in učinkovitega načina oskrbe nožnice (torej lubrikant in po potrebi tudi vlažilni preparat).

Vprašaj me!

Za naročilo vodnih in/ali oljnih lubrikantov mi piši na: info@fiziomama.si


Blog

v

, , ,

objavila