Bolečina po carskem rezu – kdaj bo minila

Anna, kdaj lahko pričakujem, da bo minila bolečina po CR?
To je vprašanje, ki sem ga prejela v okenček za vprašanja na socialnih omrežjih.

Vprašanj sem vesela, ko prihajajo v obravnavi, saj takrat vem, kdo je oseba, ki ji odgovarjam. Pri „splošnih“ vprašanjih, ki so vprašanja iz okenčka, pogosto manjka ozadje, kontekst vprašanja, ki je – tako kot v tem primeru – bistvenega pomena.

Koliko časa po carskem rezu si, je ključno pri odgovoru na to vprašanje in tudi pri izbiri postopanja.

V prvih 6. tednih od poroda, oz. do prvega ginekološkega pregleda, se ob pojavu bolečine, vprašanj in skrbi obrni na porodnišnico, kjer si rodila. Bolečina je del okrevanja po carskem rezu, a v kolikor te skrbi, je pomembno, da se posvetuješ z zdravnikom. Ko porodnišnico zapuščaš, prejmeš informacije v zvezi z obravnavo bolečine ter napotke, kako postopati, da bo tvoje celjenje (in s tem zmanjšanje bolečine) dobro.

Poporodni pregled je v tem primeru pomemben mejnik in ponovna priložnost, da o svojih opažanjih ali skrbeh spregovoriš z ginekologinjo/-om.

Kaj, če bolečina vztraja?

Bolečina je kompleksna in osebna izkušnja. Bolečin je več vrst oz. tipov. Po carskem rezu je najpogostejši vzrok za bolečino dejanska poškodba tkiv in celjenje le-teh. Praviloma se bolečina z dneva v dan manjša. Pojavi se ob določenih gibih ali dotikih in nato mine.

Občasno pa temu ni tako. Takrat je, ob odsotnosti poškodb in telesnih dogajanj, ki bi povzročale bolečino, zelo pomembno, da bolečini prisluhnemo in ji posvetimo pozornost.

Kaj pomeni „bolečini posvetiti pozornost“?

Bolečino moramo spoznati. Dobro je, da vemo kdaj se pojavi. Kakšna je? Kaj jo zmanjša in kaj poveča? Kdaj mine? Šele odgovori na ta vprašanja nam pomagajo opredeliti telesne strukture, ki so udeležene in ki potrebujejo našo pozornost in obravnavo.

S testiranjem telesu prisluhnemo. Ko ne testiramo, zgolj predvidevamo. In predvidevanje ni zlati standard varne obravnave.

Testiramo mišično-skeletne strukture, ki se zdijo najbolj verjetne kot udeležene v pojavu bolečine ter vse, ki se odzovejo na naša testiranja in obravnavo. Pogosto so moje pacientke in stranke začudene, da pozornost posvetiva ne zgolj mestu, kjer boli, ampak tudi prsnemu košu, kolkom, medenici, tja do prstov na nogah. Vsakodnevnemu gibanju, dojenju, odvajanju, dihanju, spanju. Medenično dno je tudi pomemben dejavnik, ki ga pri ženski bolečini ne gre spregledati (ali ga lahkotno opredeliti kot neprispevalec).

Ko se mišično-skeletna slika razjasni, pozornost posvetiva visceri – organom in fasciji. Funkcionalnemu delovanju znotraj telesa.

Pogosto začneva s centralnim živčnim sistemom, ki je v poporodnem obdobju na visokih obratih in le redko uspe vzdržati tempo. Njegov zanesljiv jezik komunikacije je utrujenost, ki jo mame zlahka spregledamo. Sprejmemo kot spremljevalko materinstva, ki je naša senca, ne šepetalka resnice. Nato spregovori kot ozvočevalec bolečine. Takrat ponavadi prisluhnemo.

In še ni konec. Osebna zgodba, osebni kontekst je element sestavljanke. Kdo si, kakšne so tvoje okoliščine? Koliko pomoči imaš? Koliko nalog počiva na tvojih plečih?

Ocenjujemo lahko po želji, po sistemih (kot opisano zgoraj), po telesnih elementih (kot v telesnem jazu). Ocena je hkrati tudi terapija in iz nje izhajajo naloge, prilagoditve in vzpodbude do naslednje obravnave. V moji praksi je domača naloga sestavljena z nekaj vaj, nekaj dotikov in enega do treh vprašanj. Povezujejo te z vsakdanjim sodelovanjem s telesom, ki je tvoj največji zaveznik. Če si telesu dobro, si dobro.

Tako dobimo celovitejšo sliko in hkrati takoj začnemo z obravnavo. Fizioterapevtki dotik in tehnike, gibanje (in ne nujno seznam vaj), zavedanje telesa in majhne vsakodnevne prilagoditve, ki postanejo postanejo redna izbira so zanesljivi koraki k trajnemu izboljšanju. V tempu, ki ga zmoreš. Ko sprejmeš, da je izboljšanje pot, ki jo je vredno hoditi.

Carski rez je porod, ki ima svoje posebnosti.
Posebnosti ima tudi okrevanje po njem.

V idealnem svetu se na (načrtovani) carski rez pripraviš že v nosečnosti in s tem izboljšaš možnosti za zgodnjo rehabilitacijo. V manj idealnem, a še vedno dobrem, se po porodu obrneš na fizioterapevtko medeničnega dna.

Nisi sama in pomoč obstaja. Ko izbereš svoje telo, izbereš sebe. Ko imaš sebe, si lahko to, kar želiš biti. Naj ti uspe!

Priprava na CR – paket | Po CR (blog) | Poporodni paket | Poporodni pregled

Naročam se na posvet | Želim prejemati Novičke