Šepetalka nožnicam – Terminologija vijug ženskega spolovila

Nekaj napotkov, kako z besedami vijugati po področju ženskega spolovila. Za potrebe te objave sem pripravila skico, ki kaže glavna področja ženskega spolovila, s katerimi se je vredno seznaniti.

Slika predstavlja žensko spolovilo, kot vanj gleda fizioterapevtka medeničnega dna, ginekolog ali babica med pregledom. Od zgoraj (na vrhu) je sramnica, koža pa je pokrita s sramnimi dlakami. Od spodaj je medritnična guba in trtica, na levi in desni strani bi bila razprta stegna.

Če pogledamo od zgoraj, je prva opisana struktura ‘kapuca ščegetavčka’. Pomembno je, da vemo, da ima glava ščegetavčkapokrivalo, ki mu pravimo kapuca (angleško hood of clitoris), ki je sestavni del tega mogočnega organa. Oblika ‘kapuce’ ni standardna. Tudi vaginalni porod jo lahko spremeni.

Pod ‘kapuco’ se bolj ali manj skriva glavica ščegetavčka. Ne, kljub temu, da smo se verjetno tako celo učili v šoli, ščegetavček je bistveno večji kot le vidni ‘fižolček’, ki si prav tako zasluži pozornost. A ščegetavček je veliko več, kot le njegova glavica. Ker se vijuge ščegetavčka vijugajo unikatno pri vsaki ženski je zelo dobro, da vsaka svoj klitoris in njegovo delovanje odkrije brez primerjav z anatomskimi slikami in drugimi ženskami. Včasih se odziv ščegetavčka na dražljaje spremeni v nosečnosti ali po porodu. Daj si čas, da svoj ščegetavček in razsežnost njegovega delovanja po porodu znova odkriješ.

Pod ščegetavčkom imamo prvo izvodilo, ki ga spoznavamo v „Vijugah“ – izvodilo sečnice. Oblika izvodila sečnice se lahko spremeni po nosečnosti, tudi vaginalni porod jo lahko preoblikuje. Ko spoznavaš svoje poporodne vijuge, bodi pozorna na obliko izvodila sečnice in tkiva, ki ga obdajajo.

V sredini ženskega spolovila je vhod v nožnico. Vaginalni porod je zanjo velik izziv, je pa tudi ena od funkcij, ki je nožnici zaupana. Z drugimi besedami: za katerega je nožnica ustvarjena. Vaginalni porod nožnico raztegne in tako se lahko spremeni videz vhoda vanjo. Morebitne porodne poškodbe v tem predelu prav tako pustijo svoj pečat.

Spodnje izvodilo, anus, je izvodilo zadnje črevesne vijuge. Med anusom in zadnjo steno nožnice je področje, ki ga imenujemo presredek. Presredek je prav tako unikatno področje ženskega telesa, njegov videz pa je skoraj gotovo spremenjen z vaginalnim porodom. Tudi anus ni imun za vplive vaginalnega poroda, tako, da je tudi vanj dobro usmeriti svoj poporodni pogled.

Zgoraj našteta izvodila obdajajo ustnice: notranje – tiste, ki so bližje izvodilom – in zunanje, ki jih pokriva koža in (pogosto) sramne dlake. Oblika sramnih ustnic, tako notranjih kot zunanjih in razmerje med njimi, je vsaki ženski lastna, unikatna in neponovljiva, tako kot njen prstni odtis. Kako pogosto se sprašuješ, ali je tvoj prstni odtis v redu? Kako pogosto ga primerjaš s prstnim odtisom koga drugega? Bi drugačen prstni odtis tebi zagotovil boljšo funkcijo? Enako naj bo z ustnicami, ki oblikujejo tvoje zunanje spolovilo. Tudi sramne ustnice se spreminjajo v nosečnosti in po vaginalnem porodu. Spoznaj njihovo novo obliko, razmerje med njimi ter njihov odziv na dotik. Tudi ta je lahko spremenjen.

Seveda je zapisano le osnova osnov. Je podlaga za opazovanje tvoje unikatnosti in opisovanje sprememb, tudi v pogovorih z zdravnico in/ali fizioterapevtko medeničnega dna.

Opažaš spremembe, ki postajajo izzive v spolnosti? Sram te je, a ne moreš več le stiskati zobe ali se umikati? Obravnavo bolečin v spolnosti vedno začnemo s poglobljenim pogovorom, opredelitvijo vseh potencialnih prispevalcev k težavi in za obravnavo izbereva pot, ki je zate sprejemljiva. Nisi sama. Pomoč obstaja.


Blog

v

,

objavila