Upanje in nasveti ob prolapsu

Želim si, da ne bi potrebovale skrivnostnega kroga žensk za iskren in konkreten pogovor o prolapsu. Želim si, da veš, da nisi sama na vsem svetu in da pomoč obstaja.

Simptomi so različni, čeprav se mnoge prepoznate v najbolj osnovnih opisih. Včasih dobite diagnozo, ki vas prestraši, včasih niti ne veste, kaj pomeni in kaj z njo narediti.
Najverjetneje tvoji simptomi zame niso zelo novi. Zate pa najbrž so. In nekoliko strašljivi vsaj v začetku. Hočeš vse vedeti, vse narediti, hočeš rezultat takoj oz. vsaj zagotovilo, da bo bolje. Primerjaš, preverjaš, raziskuješ in sama postaneš enciklopedija informacij. A kaj, ko same po sebi ne pomenijo koraka v smer izboljšanja. Vem, nisi prva. Najverjetneje tudi zadnja ne. Zato želim, da veš, da upanje obstaja! In temu je namenjeno to pisanje: Nisi sama. Pomoč obstaja!

Prolaps / zdrs ni smrtna obsodba. Pogosto je vabilo k raziskovanju telesa in vseh dejavnikov, ki prispevajo k zdrsu. Včasih so to mišice, včasih brazgotine, včasih način življenja in najpogosteje kombinacija naštetega ter še kaj povrhu. A vseeno diagnoza prolapsa ne pomeni, da je tvojega srečnega, vitalnega življenja konec.

Operacija ni edina možnost obravnave oz. ni nujno rešitev. Zagotovo bo uspešnejša, če najprej nasloviš vse komponente, ki k prolapsu prispevajo in se nanjo pripraviš. Včasih pa je vse, kar narediva prej, v tem trenutku dovolj, da operacija lahko počaka.

Vadba mišic medeničnega dna – in ne keglove vaje – so prva strategija izbire. Zakaj? Ker je individualna in specifična. Ker pomaga tvojim mišicam v tem, kar potrebujejo. In jaz ti tukaj z veseljem pomagam!

Še vedno lahko telovadiš in živiš na polno. Ne, to ne pomeni, da še naprej tečeš maraton, skačeš po trampolinih in nosiš težka bremena brez telesne priprave in prilagoditve. A če so to tvoji cilji – obstaja pot, kako se jim približati. Specifična tebi. In jaz te na njej z veseljem, predanostjo in zagnanostjo spremljam.

Prolaps oz. zdrs organov je diagnoza mnogih obrazov.* Včasih jo dobiš in niti ne veš, kaj bi s tem, včasih trpiš, a namesto diagnoze slišiš, da je normalno ali da si pač rodila. Pa keglove vaje delaj, itak.
*Prolaps opisujemo glede na vodilni organ (cistokela, rektokela, prolaps maternice, prolaps oboka nožnice…) in razdaljo odmika od začetne lege, zato jih med seboj niti ne gre enostavno primerjati.

Tako kot vsak obraz potrebuje specifično, individualno izbrano nego, tako tudi vsak prolaps potrebuje specifično obravnavo. Zanjo pa je predpogoj diagnostika vseh struktur, ki k prolapsu prispevajo. Da, tudi mišic medeničnega dna! Torej ob diagnozi prolaps je obisk fizioterapevtke medeničnega dna res že samoumeven.

Poleg rednega, popolnega odvajanja blata, počitka, včasih v začetku prilagojene telesne dejavnosti, kakovostne prehrane in zate primerne vadbe mišic medeničnega dna, so na voljo zunanji in notranji pripomočki za podporo. Malo morje kombinacij! In seveda: dihaj!

Ob naštetih napotkih življenjskega sloga, mi dovoli še en: investiraj v posvet! Naj bo tvoja obravnava specifična zate. Jaz začnem z vprašanjem: „Je najpomembnejši dejavnik uspeha zmanjšanje simptomov ali dvig struktur?“.

Zaupanja vreden nasvet? Odloči se za pregled!


Blog

v

,

objavila