Urinska inkontinenca: mišice medeničnega dna

Kakšen vpliv na pojav urinske inkontinence imajo MMD?

Vedno rečem, da testirajmo in ne predvidevajmo. A vendar določena dejstva so pač dejstva. Mišice medeničnega dna (MMD) so soudeležene v zagotavljanju kontinence za urin (in blato, ampak o tem drugič).

Kar pa dela moje delo zelo zanimivo in hkrati zahtevno je razumevanje, da tako kot je več tipov uhajanja urina, in vsak ima svojo specifiko, tako je tudi s soudeležbo MMD v pojavu kontinence. Zato pogosto (čeprav ne dovolj pogosto, da bi pregled pri fizioterapevtki medeničnega dna postal zlati standard in strategija prve izbire) nasvet: „Delaj keglove vaje“ ne deluje ali njegova uspešnost ni zadovoljiva za doseganje tvojih specifičnih ciljev.

Rešitev ni v tem, da kegle prepovemo. Ali da namesto njih delamo „drugo vajo, ki je trenutno trendovska“. Ali, da se sprijaznimo, da tek ni za mlade mame, niti za ženske po 35. letu, pa za šolarje za vsak slučaj tudi ne. In trampoline kar z zakoni prepovejmo.

Kako pa naj se torej lotim obravnave svoje urinske inkontinence? Najprej preveri, ali tvoje MMD potrebujejo pomoč in ali so pomemben dejavnik, ki ti v doseganju cilja pomaga. Nato postavi specifične cilje in jih korak za korakom dosegaj. Včasih tekom daljšega, včasih tekom krajšega obdobja. Včasih z občasno pomočjo pripomočkov kot je IncoLite, včasih s trajno pomočjo teh. Včasih s pomočjo drugih strategij „življenjskega sloga“, včasih s pomočjo farmakoloških pripomočkov, včasih tudi s kirurškim pristopom.

A v moji glavi po tem vrstnem redu. Z veliko možnostmi, ki sledijo prvemu pregledu. Saj veš, specifični cilji vsake posamezne individualne potrebe. Po metodi: pogovor – testiranje – dogovor.

Zdi se ti, da si s težavo sama na vsem svetu? Imam dobro novico: NISI! In pomoč obstaja!


Blog

v

, ,

objavila