Ali je fizioterapija vredna tega denarja?

– ‘Ali je fizioterapija vredna tega denarja?’
– (Jaz): Ne vem. Kakšna ‘fizioterapija’?

Anna Bogacz-Udovč kot diplomirana fizioterapevtka sem strokovnjakinja mnogih znanj. A sama ne znam vsega. Znam oceniti stanje in prispevajoče dejavniki in te usmeriti: nazaj k sebi, proti rešitvam in tudi naprej. Znam vključiti kolege, ki delujejo na drugih področjih znotraj te širne stroke in zven nje. In znam povezovati pristope.

Nimam čarobne paličice. Moj pristop temelji na zavedanju, da je telo živ organizem, vpleten med mnogo povezav. In da se zdravja ne da povrniti, niti ohraniti brez rednega dela. To je čarobna paličica in je popolnoma v tvojih rokah.

Delo z mano te opolnomoči, da izbiraš zase optimalne rešitve, da se zavedaš sprememb, ki jih gradiš, in trenutnih omejitev, ki jih je pametno upoštevati pri doseganju vsakodnevnih ciljev: manj in nato brez uhajanja, hitra hoja, poskoki in nato tek, funkcionalnen trebuh, odvajanje brez bolečin, manj pritiska navzdol, osrečujoča spolnost in spolovilo brez bolečin. Pomagam ti z metodami in tehnikami za premagovanje izzivov ali gradnji zate varnih rešitev. Zraven sem še malo psihologa, mentalnega vodje, mentorja, svetovalca… prijatelja. Ko odhajaš iz obravnave, se ne počutiš dobro, ker sem jaz nekaj naredila, temveč zato, ker si ti z mojo pomočjo spoznala nekaj o sebi in dobila tehniko, ki jo varno samostojno uporabljaš pri vsakodnevnih izzivih.

‘Vaje bom jaz doma že po spletu poiskala’, praviš. Ne loti se vsak gradnje hiše, barvanja sten, menjave laminata, tesanja omar, šivanja oblek, peke torte, geliranja nohtov, barvanja in striženja las čeprav je na voljo več kot dovolj navodil in filmov, ki pokažejo, kako se to naredi. Ker ni profesionalec, to so pa pomembne reči si stvar po spletu ogleda in nato izbere usposobljenega strokovnjaka. Tudi, če zgolj za usmeritev in pomoč. Lažje preprečevati, kot popravljati, pravijo. Ali za tvoje telo, ki je osnovni gradnik tvojega zdravja, ne velja enako?

Ti lahko pomagam?