Jaz, FizioMama

„Zakaj bi v nosečnosti / med porodom / po porodu imela fizioterapevtko,
če le-ta skrbi za bolne ljudi?“.

Če izvzamem mišično-skeletne težave obporodnega obdobja (razmik trebušnih mišic tj. diastazo rektusov, bolečine v sramnici, bolečine v medenici, bolečine v križu, uhajanje urina, pritisk na medenično dno in druge), ki jih lahko opredelimo kot zdravstvene težave, se kar naenkrat pojavi nejasnost, kako mi FizioMama kot fizioterapevtka lahko pomaga, če nimam težav oziroma, kako me lahko opolnomoči v zadovoljivi, osebi izkušnji.

FizioMama, kot fizioterapevtka, delujem preventivno. To pomeni, da preko individualne obravnave, ki vključuje svetovanje, telesno dejavnost za krepitev zdravja in iskanje prilagoditev, pomagam preprečevati ali zmanjševati spremembe, ki lahko privedejo do bolezenskih stanj (ne glede na to, ali se jih zavedamo ali ne). Razumem, kakšne spremembe so fiziološke in pomagam, da jih v svojem telesu sprejmeš in z njimi gradiš varno in učinkovito gibanje, ki ti dolgoročno koristi. V času nosečnosti sem ti, poleg preventivnih pregledov in obravnave, na voljo s tretmajem “Povej mi svojo zgodbo”, ki ti pomaga v zavedanju moči in povezav tvojega telesa, ki so ti v pomoč v pripravah na porod in poporodno obdobje. Z obravnavo “Priprava medeničnega dna na porod” pa dobiš znanje, zavedanje in napotke o tem, kako deluje tvoje telo in kako mu lahko pomagaš, da kar se da najbolje sodeluje s porodnim procesom.

FizioMama, kot fizioterapevtka, delujem zdravilno. Izhajajoč iz fiziološke telesne funkcije pomagam, da se povezave v telesu optimizirajo, pri čemer upoštevam telo kot celoto in odnose med posameznimi sistemi v njem. Obravnavam, kar razumem, testiram, ne grem se ugank in si ne domišljam, zato pogosto iskanje ‘krivca‘ traja dalj časa, obravnava le-tega je povezovalna in v veliki meri so njeni uspehi odvisni od tvoje predanosti. Ko opažaš izzive sem ti na voljo z natančno fizioterapevtsko diagnostiko medeničnega dna in njegove povezave s telesom ter obravnavo, ki v ospredje postavlja tebe in tvoje cilje. Če te je strah, če si zmedena, če je informacij in mnenj preveč, ti pomagam, da svoje stanje opredeliš, pogledaš možnosti, ki so ti na voljo in izbereš, kako želiš postopati. Nisi sama in pomoč obstaja. Naredi korak. Naj se ti obrestuje na dolgi rok!

FizioMama, kot fizioterapevtka, delujem izobraževalno. Razumem razliko med močjo in napetostjo, zlasti, ko obravnavam mišice ter mišične povezave. Vem, da vsaka mišica, ki je napeta, ne potrebuje raztega, pač pa povrnitev optimalne moči in delovanja. Izhajam iz dejstva, da ni hitre in lahke rešitve za vse, oz. je le-ta drugačna za vsakega posameznika. Nudim individualizirano pripravo na porod, kjer odkrivava strategije, ki jih oceniš kot varne, uspešne in primerne, da se pripraviš na izkušnjo poroda, ki bo kar se da po tvoji meri. Če se ujameva in si to želiš, te lahko spremljam kot porodna spremljevalka v porodnišnici.

FizioMama, kot fizioterapevtka, delujem povezovalno. Moje orodje je telo, nanj gledam kot celoto, kot povezave med posameznimi deli in strukturami. Vem, kakšen vpliv ima mišica na kost, na katero se pripenja, prav tako, kako lahko ena struktura omeji drugo, da obe postaneta oslabeli in izgubita funkcijo. Preverjam vplive, ki jih imajo tehnike in metode, ki jih uporabljam ter učinke, ki jih izzivajo ter funkcijo, ki jo omogočajo. Če se nanje telo odzove drugače, kot bi pričakovala, jih znam prilagoditi ali spremeniti, saj nisem predani le eni metodi, temveč učinku. V prvem letu po porodu ti pomagam s poporodnim pregledom, da ugotoviš, kako svojemu telesu pomagati v poporodni rehabilitaciji. Če je potrebno ti nudim obravnavo izzivov in specifičnih stanj ter te spremljam pri doseganju tvojih gibalnih dosežkov. Če so tvoji cilji specifični in presegajo moje znanje tvoj napredek spremljam, ti pa sodeluješ s strokovnjaki, ki so specializirani za tvoj izbrani šport.

FizioMama delujem pretežno individualno in v osnovi individualizirano. Ne dajem nasvetov preko interneta, telefona ali preko drugih oseb. Ne opredeljujem se do problema, preden ga ne preučim. Ne ocenjujem varnosti in primernosti vaje ali položaja zgolj na podlagi slike. Tudi videoposnetki me ne prepričajo, razen, če se že poznava dolgo. Z zanimanjem spremljam skupine primerljivih primerov, a povezave med njimi vedno postavim pod vprašaj. Moje vodilo je individualno telo, ki se odseva v posameznem telesnem jazu oz. telesni jaz, ki se unikatno odseva v posameznikovem telesu. Vem, da če hodiva dve po isti poti, ne prideva vedno na isti cilj, oz. ne v istem času in ne z enakim vložkom. Ko imaš specifične izzive medeničnega dna: inkontinenco, prolaps, bolečine v spolnosti, si še posebej želiš sočutne obravnave, ki te postavi v središče. Moj cilj je odkriti razloge za tvojo težavo in ti pomagati, da med obravnavami imaš nabor tehnik, ki jih delaš v domačem okolju. Ti si na vozikovem sedežu. Jaz te z vso predanostjo in strokovno razledanostjo spremljam na poti tvojega uspeha!