Menstruacija

Hmmm, zakaj fizioterapevtka medeničnega dna pišem o menstruaciji?
Morda ne veš, a je zavedanje cikličnosti mojih pacient / klientk zelo pomembno. Pomembno je vedeti, ali cikel vpliva na vaše simptome, ali kaže na druge prispevalce k izzivom, ki jih opažate, in ali se morda prav v njem skriva dodatni zaveznik, ki ga moramo spoznati.

Žensko zdravje je več kot le reproduktivno zdravje.

Poznavanje gradnikov ženskega cikla je priložnost, da spoznamo znake, s katerimi naše telo sporoča svoje stanje.

Ko spremljamo svoj menstrualni cikel in ko gledamo na čas menstrualne krvavitve (menstruacije) je pomembno opazovati in primerjati nekaj spremenljivk, ki jih bom tukaj nanizala. Seveda je pravi in prvi naslov za vsa vprašanja in opažanja vaš ginekolog ali diplomirana babica. Dodano se za pomoč lahko obrnete na svetovalke ženske cikličnosti, ki bodo morda želela, da poleg naštetega spremljate še kaj.

1/ Čas trajanja menstruacije.
Menstrualni cikel merimo vedno od prvega dne menstruacije in dobro je vedeti, koliko dni traja moja povprečna menstruacija.

2/ Moč krvavitve.
Ali se moja običajna menstruacija začne postopoma, ali krvavitev pojenja, je v zagonih? Ob koncu krvavitve imam nekaj časa rjavkast izcedek?

3/ “Točnost”.
Koliko dni je med prvimi dnevi soslednjih menstruacij oz. kako dolg je moj cikel.

4/ Razmik oz. čas med ovulacijo in menstruacijo.
Ne, razmik, kot ga opisujem tukaj ni enako kot točnost menstruacije.

5/ Barva krvi.
Poleg moči krvavitve je pomembno, kakšne barve je moja običajna menstrualna krvavitev oz. kako se zame običajna barva spreminja.

6/ Krči, bolečine in strdki.
Vsaka od nas drugače doživlja svojo menstruacijo, tako, da objektivne mere za ‘normalno’ v resnici ni. Pojav zame običajne intenzitete krčev oz. bolečin ter pojavnosti sluzničnih koščkov je smiselno spremljati in opaziti morebitne večje spremembe.

In nenazadnje: menstruacija je krvavitev, ki se pojavi po končani ovulaciji, v kolikor ni prišlo do oploditve. Ženska lahko ima ‘redne’ medciklične krvavitve, ki niso menstruacija (recimo odtegnitvena krvavitev pri jemanju kontracepcijskih tabletk). In tudi te krvavitve lahko spremljamo in opazujemo spremembe/odstopanja.

Objava je namenjena informiranju in vabilu k raziskovanju ter ni strokovni nasvet. Ni vsako odstopanje razlog za preplah, pomembno je tudi vedeti, kaj je zame običajna menstruacija, tudi, če ima moja prijateljica zase drugačne ugotovitve.

Preberi tudi: Šepetalka (cikel zapisov) | Vijuge (cikel zapisov)


Blog

v

objavila