Šepetalka nožnicam – FizioMamini praktični napotki, kako začeti spoznavati svoje vijuge

Zdaj je pravi čas, da spoznaš, kako se tvoje vijuge prilagajajo tebi: tvojim telesnim izzivom in izbiram tvojega vsakdana. Optimalno začenjaš še preden težave postanejo opazne, a možno je, da kakšno modro luč ali rdečo zastavo opažaš pri sebi, zato si zavijugala sem. Če je tako, bo dobro, da o svojih opažanjih spregovoriš tudi s svojo zdravnico, ginekologinjo ali fizioterapevtko zdravja žensk oziroma fizioterapevtko medeničnega dna. FizioMama sem ti na voljo z izbiro posvetov in testiranj ter obravnavami na domu ali spletnim svetovanjem.

Vijuge, o katerih govorim, so izvodila sečnice in danke ter nožnica. Seveda v odnosu do struktur, ki jih obdajajo. To pomeni preplet medsebojnih povezav, kakor tudi njihovih povezav z medenico, medeničnim dnom, kolki, trebušno steno in trebušno votlino. Preko naštetega pa tudi povezav v smeri kolen, gležnjev in stopal ter prepone, prsnega koša, vratu in glave.

A v tej objavi ostanemo zgolj pri izvodilih ženskih vijug, torej v področju zunanjega spolovila. Tokrat vam prišparam anatomske razlage, a srčno priporočam, da se s Terminologijo vijug ženskega spolovila seznanite.

Prispevek ni namenjen vzpodbujanju spolnosti, določenih spolnih praktik, masturbaciji, pornografiji in podobnim. Ni ukaz, da prekoračiš meje svoje intimnosti, verskih in drugih prepričanj. Fizioterapevtke zdravja žensk in medeničnega dna gledamo na področje ženskih vijug enako kot gleda zobozdravnica ustno votlino, kot kozmetičarka gleda obraz. Če se ob prebiranju v tebi porajajo dvomi, pomisleki ali neprijetni občutki, se nikakor v nič ne sili, kar ne odgovarja tvoji unikatnosti. <3

1/ Pogledati in videti
En od korakov, kako spoznavati svoje vijuge je le-te pogledati in videti. Opazovati lego, premike, strukture, njihove medsebojne odnose. Videti svoje vijuge in jih sprejeti, ne pa primerjati z anatomskimi modeli in vijugami drugih.

* Nekaj možnosti imaš. Lahko se udobno namestiš v polležeči položaj z razprtimi koleni in si z ročnim – pazi, da bo dovolj veliko, a hkrati okretno, da boš z njim udobno vijugala – ogledalcem pogled usmeriš navzdol, v svoje mednožje. Na tej točki ti prav pride terminologija vijug ženskega spolovila, da strukture, ki jih vidiš, lahko poimenuješ.
* Spomni se, da se izgled zunanjega spolovila spreminja. Ne pričakuj, da bo spolovilo odrasle ženske enako ali zelo podobno spolovilu dojenčice ali mlade deklice, niti najstnice, če smo že pri tem. Spreminja se tudi tekom nosečnosti, tekom življenja (porod in poporodno obdobje), še posebej barva, včasih tudi simetrija, lega. Zato je dobro, da imaš primerjavo ‘od prej’, tudi če je le-ta od danes.
* Najverjetneje prva struktura, ki jo opaziš so (sramne) ustnice, ki nekako ‘zapirajo’ vhod v izvodila vijug. Oblika ustnic, čeprav se lahko nekoliko spreminja, je tebi lastna in unikatna, enako kot tvoj prstni odtis. Da lahko pogledaš in vidiš vijuge, bo dobro, da s prosto roko nežno in z občutkom ustnice razpreš. Takrat boš lahko pogledala in videla izvodila vijug in skrivnostni, mogočni ščegetavčeks svojo glavico v kapuci na vrhu.
* Opazuješ, kje je izvodilo sečnice, kaj in kako jo obdaja, kako je oblikovan vhod v nožnico, kako izgleda presredek (tukaj lahko opaziš morebitno brazgotino, nesimetrijo, ali celo zelo skrajšano področje) in kako je oblikovan anus.
* Lahko opaziš tudi izloček iz nožnice, ki je lahko sluz materničnega vratu. Le-tega lahko spremljaš za opazovanje in spremljanje svojega ginekološkega zdravja in plodnosti. Dobro je tudi pogledati in videti sluznico tako sramnih ustnic kot vhoda v nožnico. Hitro zaznaš, kako zdrava izgleda tvoja sluznica. Če opaziš spremembe, ali če je tvoja sluznica zelo tanka, bleda, zelo nežna in občutljiva oziroma zelo pordela, ‘cvetoča’, in prav tako občutljiva, se posvetuj z ginekologom, kako ji pomagati.

Z ogledalom lahko pogledaš tudi v čepečem položaju, stoje na eni nogi z drugo oprto na pručko / stol. Zapomni si, da se lega in odnosi vijug v spremenjenem položaju tudi spremenijo. Torej za namen opazovanja svojih vijug uporabljaj vedno enak položaj. Lahko pa svoje vijuge opazuješ tudi v več položajih, kar ti da še globlji vpogled v njihovo unikatnost.

2/ Dotakniti se in začutiti
Drugi korak je dotik. Gre lahko istočasno s Pogledom in videnjem, a je lahko samostojni korak, h kateremu rasteš. Namen je, da z nežnim dotikom vsako od struktur nežno otiplješ in s tem spoznaš, kako mehka, voljna, prožna, odzivna, občutljiva je in na katerem področju. Ko Dotik in začutenje ponoviš nekajkrat, opaziš, kakšen občutek imajo tvoje vijuge tako pod prsti, kakor tudi notranje. In spremembe teh občutkov lahko spremljaš. Prav tako, ali enako zaznavaš levo in desno stran, ali sta leva in desna stran enako prožni, odzivni…

Zavedati se moramo, da se ženske vijuge spreminjajo tudi ciklično, odvisno od ženskega menstrualnega cikla. V kolikor ženska nima menstruacije, lahko cikličnost sprememb opazi v povezavi s telesno aktivnostjo, psihičnimi in čustvenimi izzivi in odzivi, lahko tudi tekom sprememb letnih časov, nekatere celo opazijo vpliv luninih men. V vsakem primeru je dobro cikličnost ženskega telesa imeti v obziru, jo upoštevati in jo skušati razumeti.

3/ Oceniti in spremljati
Poleg tvojih subjektivnih opazovanj in ocen, ki so najbolj zanesljive in veljavne ocene, saj ti svoje telo poznaš najbolje, je na voljo tudi vrsta objektivnih pregledov in testiranj. Namenjena so določanju stanja in spremljanja znakov ter simptomov. Izvajamo jih nekateri zdravstveni delavci, odvisno od specializacije in pridobljenih dodatnih znanj. FizioMama med drugim nudim pregled medeničnega dna, kjer oceniva tvoje mišice medeničnega dna in odnos, ki jih imajo z drugimi strukturami medeničnega dna.

Če se odločaš (kar zelo priporočam) za objektivni pregled, najprej določi, kaj želiš izvedeti in kaj z informacijo narediti. Z objektivnim pregledom ne čakaj, dokler situacija postane neznosna. Tudi ti pregledi so namenjeni preventivi in (samo)opazovanju. Piši mi: info@fiziomama.si

Želim posvet s tabo | 10 vprašanj za fizioterapevtko | Ali potrebujem fizioterapevtko