FizioMamine „Vijuge“ – Kako začeti in na kaj biti pozorna

Kdaj je pravi čas, da začnem spoznavati svoje vijuge?* Zdaj. Prav v tem trenutku, ko bereš ta blog. *Vijuge pomenijo: sečnico, nožnico in danko, njihovo lego, položaj in vzajemne vplive. Ne glede na to, ali si po porodu, noseča, o zanositvi še niti ne razmišljaš, ali si je celo ne želiš, ne glede na to, ali si po porodu šest tednov ali šestnajst let (časovni razpored je simbolične narave in ne nagovarjam prav nobene po imenu), je pravi trenutek za spoznavanje svojih vijug zdaj.

Katere so glavne iztočnice, ki jih je dobro nasloviti?

1/ Drža in ravnovesje trebušne stene. To pomeni veliko več kot zgolj ‘diastazo‘, ki jo opredelimo zgolj kot razmik med levo in desno stranjo mišice rectus abdominis, in veliko več kot le ‘močan center’.
* Ali tvoja drža še vedno odraža spremembe, ki si jih razvila v nosečnosti?
* Ali tvoja trebušna stena še vedno prenaša obremenitve na enak način, kot takrat, ko si bila noseča?

Ni treh vaj za vsako, in ni treh vaj, ki se jim moraš izogibati. Oceni, kateri so glavni vplivi, ki določajo tvojo držo. Oceni, kaj v največji meri vpliva na stanje tvoje trebušne stene. V pomoč ti je lahko FizioMama poporodni posvet ali posvet Diastaza.

2/ Lega in soodvisnosti mišic medeničnega dna ter sečnice, nožnice in danke. Lega in vzajemni vplivi treh ženskih izvodil se tekom življenja ženske spreminjajo.

Zagovarjam, da se od anatomskega modela in diagrama razlikuje prav vsaka od nas, dobro pa je vedeti, kako se razlikujemo od same sebe izpred leta-dveh nazaj. Sama nosečnost povzroči spremembo lege in vplivov omenjenih organov, prav tako porod, ne glede na njegov tip. Poporodno obdobje in izbire v njem pa so ključne za optimalno rehabilitacijo in nespremenjeno funkcijo. Opisala sem znake, na katere moramo biti pozorne, a vendar ni nujno, da spremenjena lega takoj povzroči opazne in zaznavne težave. Če si v dvomih, ti je FizioMama posvet Perfect lahko v pomoč.

Funkcija vsake od vijug ter njihova koordinacija. Določene prilagoditve v nosečnosti in po porodu so optimalna raba vijug. A prav v nobenem primeru med prilagoditve ne spada: bolečina v spolnosti, uhajanje urina, uhajanje blata, težave z uriniranjem, zaprtje in široko razumljena ‘bolečina v križu’.

Zakaj in kdaj naj bom pozorna? Zato, ker le ti lahko zaznaš spremembe pravočasno in se na tej podlagi informirano, zase pravilno, odločiš. Kdaj je smiselno preveriti vse našteto?
* Ko te zanima. Ne glede na to, ali opažaš težave, ali jih želiš preprečiti.
* Po porodu. Ko opažaš težave takoj, sicer pa takrat, ko si tega želiš.
* Preden začneš z nosečniško, poporodno, žensko vadbo oziroma preden se vrneš k svoji prednosečniški vadbeni rutini. FizioMama pred vključitvijo v vadbeni program (nosečnice, poporodni ali za ženske) svetujem posveta Diastaza in Perfect, da oceniva, ali je skupinska vadba v tem trenutku zate varna izbira.

Dejstvo je, da nosečnost, porod in poporodno obdobje odtisnejo svoj pečat ne le na srcu ženske in njenih možganih, ampak tudi na njenem telesu. Včasih mišice medeničnega dna delajo preveč ali delajo stvari, za katere niso primarno ustvarjene; včasih niso med sabo usklajene in včasih niso simetrično obremenjene. Šele, ko ocenimo, kje je težava, lahko naredimo korake, da jo odpravimo. In ‘keglove vaje’ niso rešitev za vsako in za vse.

Nasvet? Naroči se na posvet!

Preberi tudi: Telesni jaz (paket) | Telesni jaz (zapis) | Šepetalka