Modre luči in rdeče zastave: znaki in spremembe, ki jih ni varno spregledati

Od kod ideja, da za pogoste težave ne potrebujemo individualizirane obravnave?

Na kaj naj bom pozorna pri lulanju (velja za odrasle osebe):
* pogosteje odvajam manjše količine (tudi: pogosteje večje količine),
* redkeje čutim poziv za izpraznitev sečnega mehurja (manjkrat lulaš ob enakem vnosu tekočine),
* odvajam večje količine urina kot pričakovane,
* čutim bolečino ob polnitvi / praznitvi sečnega mehurja,
* imam težave z začetkom uriniranja,
* imam več kot en poziv za izpraznitev sečnega mehurja na noč (zbujanje zaradi poziva za lulanje),
* uhajanje urina v vseh oblikah.

Navedeno velja ob nespremenjenem vnosu tekočin in življenjskega sloga. Če si zaposlena v izmenah in imaš ciklično nočna dežurstva, boš seveda urin odvajala v rednih intervalih tudi ponoči, prav tako boš tekočine vnašala v telo. Enako velja za mame, ki se ponoči zbujajo in ob negi otroka gredo še lulat preden zaspijo. A pozor: če odvajate vsako budno uro po nekaj mililitrov (50-100 ml ali celo manj), je to že znak, da bi bil FizioMama posvet glede prilagoditve dnevnika uriniranja na mestu. V nosečnosti lahko pričakujemo pogostejša lulanja in celo manjše volumne, a imejmo v mislih, da gre za spremembo iz vsakih treh ur na dve in pol ali dve, ne pa iz štirikrat na dan na vsako uro ali celo več. Če si v dvomu, ti bo FizioMama svetovalna ura Dnevnik uriniranja v pomoč.

Na kaj naj bom pozorna pri kakovosti kakca:
* preplet driska / zaprtje,
* dolgotrajna driska, dolgotrajno zaprtje,
* nenadna driska, nenadno zaprtje, ki ju ne moreš pojasniti,
* bolečine pri odvajanju ali po njem,
* občutek nepopolne izpraznitve,
* težave z začetkom odvajanja,
* umazane hlačke oziroma nezmožnost očiščenja analne odprtine,
* hemoroidi in/ali občutek tiščanja, pečenja v zadnji črevesni vijugi,
* spremembe v izgledu in občutenju analne odprtine in črevesne vijuge,
* spremembe v izgledu (količina, premer in oblika) blata,
* uhajanje blata (tudi nuja po odvajanju blata in / ali nezmožnost zadržanja blata).

Našteto velja ob upoštevanju vsebin FizioMama cikla: „Spoznaj svoje vijuge“ za odrasle osebe. Težave, povezane s pojavnostjo driske / zaprtja in izgledom blata je vedno treba najprej pogledati v luči prebave, sprememb le-te, sprememb življenjskega sloga in podobno. Če se sprememba pojavi nenadno ali se stopnjuje brez jasnega vzroka, lahko kaže na težavo z medeničnim dnom, ki jo je vredno in varno nasloviti zgodaj, pravočasno. Za področje medeničnega dna otrok se obrnite na kahlice in školjke.

Druga področja sprememb, ki naj jih spremljamo in obravnavamo pravočasno:
* podpora organom in prenos sil pri gibanju,
* spolni odziv (zmožnost imeti spolne odnose) in doživljanje (kakovost le-teh),
* bolečine v medeničnem dnu, povezane med drugimi s sedenjem, gibanjem, spolnostjo,
* občutek spremenjene lege organov, ki ga spremlja tiščanje, vlečenje, bolečina.

Pri podpori organom gre za to, da smo pozorne na lego in premike, ki jih občutimo na medeničnem dnu, še posebej v nožnici in/ali vulvi. Kakršnikoli občutki polnosti, pritiska navzdol, ‘lezenja ven’, kakor tudi bolečina, ščemenje so lahko način, kako naše telo komunicira z nami, da potrebuje podporo. Enako velja, če se ti občutki pojavijo med telesno aktivnostjo / spolnostjo ali po njej.

Pri spolnem odzivu občutimo, ali je kakršna koli razlika v globini in načinu penetracije. Pri doživljanju spremljamo intenzivnost in kakovost orgazma. Bolečina ne sodi v spolno funkcijo, z drugimi besedami spolni odnosi naj ne bi bili boleči. In čeprav je zelo verjetno, da za orgazem potrebuješ stimulacijo ščegetavčka, naj bi bil orgazem izpopolnjujoč in zadovoljiv.

Gibanje je prvenstvena naloga našega telesa. Ne bi smelo boleti. Niti v nosečnosti, niti po porodu.

Če si v dvomih, ali so spremembe, ki jih opažaš pričakovana in pogosta posledica nosečnosti in poroda (carski rez ni nujno dejavnik, ki zmanjša tveganje), pridi na FizioMama posvet Spoznaj svoje vijuge ali na svetovalno uro. Pravočasna obravnava je lahko uspešna preventiva in spremljanje, v primeru napredovalih težav pa je uspeh zgodnje fizioterapevtske obravnave večji. Več o telesnih izzivih žensk izveš iz mojih blogov ali delavnic / predavanj. Vprašaj me: info@fiziomama.si

Preberi tudi: Pojasnilo in drugi zapisi cikla “Vijuge” ali Naroči se na posvet

Za pregled pri Anni sem se odločila 3 mesece po drugem porodu. Anna je zelo strokovna, prijazna in z veseljem odgovori na vsa vprašanja. Vedno poskrbi, da je vzdušje sproščeno in intimnost zagotovljena. Velika prednost njenih obravnavah je v tem, da preglede/terapije opravlja na domu. Tako imamo dojenčke vedno blizu in jih po potrebi lahko vmes tudi podojimo. Po vsakem pregledu sem dobila vaje, ki sem jih sama opravljala do naslednjega pregleda. Naslednjič sva preverili napredek. Za dodatna vprašanja je vedno na voljo tudi preko maila. Z obravnavo sem zelo zadovoljna in jo z veseljem pripročam vsem novopečenim mamicam.” – V. K.