Pojasnilo

se nanaša na objave cikla “Vijuge”:
1/ Koraki do kakovostnega kakca,
2/ Kako naj lulam, da ne zamočim,
3/ Težave s Koraki do kakovostnega kakca ter
4/ Modre luči in rdeče zastave.

Ker se ob prebranem lahko pojavljajo dodatna vprašanja, določne vsebine pojasnim tukaj. Ostala, individualno vijugasta vprašanja, pomisleki in težave je zelo smiselno nasloviti v FizioMama posvetih.

Najprej pojasnila h Korakom, ki so napisana za odrasle osebe. Za težave z medeničnim dnom otrok, se obrnite na kahlice in školjke.

* Posvet s fizioterapevtko zdravja žensk oz. medeničnega dna je lahko najboljša naložba v miren in sproščen vsakdan. To pomeni, da vse navedbe iz tega cikla, kakor tudi morebitnih drugih blogov in vlogov, predebatiraj bodisi s svojo fizioterapevtko ali drugim zdravstvenim delavcem, ki mu/ji zaupaš. Ne izvajamo nečesa, ker je nekdo – tudi jaz – tako napisal. Če ne razumeš ZAKAJ, vprašaj. Pomembno je, da veš zakaj in kako.

Ko razmišljaš o svoji prebavi (P kot PREBAVA), še posebej v kontekstu prehrane, ne pozabi, da v prehrano sodi tudi tekočina. Tudi za kakovostni kakec je pomembno kaj, kdaj in kako piješ. Zapomni si: na konsistenco in kakovost blata lahko vplivaš dokler ima ta status hrane (torej preden gre ven iz želodca). Trdega blata, ki je povzročilo zaprtje, in čaka v zadnji črevesni vijugi, ne bomo ‘zmehčali’ s povečanim vnosom tekočin.

Čiščenje analne odprtine (P kot POMOČ NE PRITISK). Zagovarjam umivanje z vodo (brez dodatkov) ali nežno brisanje z vodo navlaženo krpico. V primeru težav s kožo v tem predelu, hemoroidih, znakih spusta ali izpada črevesne sluznice bo morda dodatek kakšne kreme, olja, masla ali lubrikanta v pomoč. O tem se posvetuj z nekom, ki pozna in razume tvojo črevesno vijugo.

Koliko časa je predolgo za čakati na kakec (P kot POTRPEŽLJIVOST)? Ne vem. Če je sobota, si po zajtrku, poziv čutiš, samo potrpežljivost ti manjka (oziroma sproščenost misli), je smiselno počakati vsaj 5 minut. Na morebitno ‘drugo pošiljko’ pa okoli minuto-dve. Če je tvoj rutinski delavnik, poziva ne čutiš, imaš še nekaj časa preden odideš od doma, je smiselno se za minutko-dve usesti in počakati, še posebej, če je jutranje kakanje del tvoje vsakdanje delavniške jutranje rutine. Če ni in poziva ne čutiš, sedenje in čakanje na kakec res ni najoptimalnejša izbira, razen, če rabiš izgovor za nekaj časa v samoti. Ampak to ni vprašanje.

Glede P kot POLOŽAJ. Če si navajena čepeti in imaš možnost čepečega stranišča, seveda jo izkoristi (doma, kakšen kamp, ali če si kje v tujini). Vsi, ki smo navajeni kakati sede, pa si moramo zapomniti le en nasvet: Udobno se usedi!

Težave s Koraki načelno ni težaven blog. Zato bo komentar kratek.

Stanje tvojega medeničnega dna je pomemben dejavnik pri pravilnem izločanju tako urina kot blata. Ker pa je ponavadi izločanje urina manj ‘aktivne’ narave PERFECT omenjam še posebej tu. Zapomni si: lulamo in kakamo vsak dan, celo večkrat na dan. Če tega ne počnemo optimalno (oziroma z optimalno uporabo svojega medeničnega dna) se učinek neoptimalnih manevrov sešteva.

Kako naj lulam, da ne zamočim je spet en preplet, še posebej težkih – a namenskih! – jezikovnih izbir, zato si dovolim nekaj izhodiščnih točk.

Na proces odvajanja, torej od zaužitja tekočine do izločanja urina, vpliva več dejavnikov, kot jih opisujem v blogu, saj se moje delo osredotoča in dotika le nekaterih. Določena zdravstvena in telesna stanja bodo zahtevala upoštevanje določenih pravil in takrat imajo ta navodila prednost pred mojimi, osnovnimi podatki, kako naj bi lulanje izgledalo.

Glede ‘priporočil količinske zadostnosti‘, ki niso vezana na tvojo osebno unikatno zdravstveno situacijo (nosečnost sama po sebi ne spada v to kategorijo, razen, če imaš zdravstvene težave, ki so z nosečnostjo povezane; enako velja za dojenje). Če ti kdo svetuje povečati / zmanjšati vnos (določenih) tekočin ali snovi vprašaj: ‘Zakaj?’. Kot vedno velja: moramo vedeti zakaj in kako, da razumemo, kaj želimo doseči. In upoštevaj spremembe, ki jih ta nasvet povzroči v tvoji dnevni bilanci tekočin.

Kdaj grem lahko na ‘malo lulanje’ in kdaj naj ‘zdržim’? Ne vem. Ni pavšalnega recepta, pomembno je da razumeš, kako je tvoja bilanca tekočin razporejena v dnevu in kakšno izbiro imaš glede organiziranja lulanja. Za individualno obravnavo priporočam FizioMama svetovalno uro: Dnevnik uriniranja. Zagotovo pa, če greš vsak dan vsako uro po nekaj kapljic ni optimalno. Enako velja, kot če greš zgolj dvakrat na dan.

Najpomembnejše: nehoteno lulanje (tudi če po kapljicah) je razlog za raziskovanje**, kaj se dogaja z medeničnim dnom, mehurjem in telesom na sploh. Posvet PERFECT je zlati standard in kombiniraš ga lahko s FizioMama svetovalno uro Dnevnik uriniranja. **Izraz ‘raziskovati’ uporabljam za namen opredelitve aktivnega pristopa k opažanjem in ne pomeni le primerjanja vsebin z drugimi blogi in vlogi oz. z blogi in vlogi drugih.

Na kratko: vse, kar naše telo ‘počne samovoljno’ je razlog za raziskovanje funkcije medeničnega dna in povezav le-tega. Vsako uhajanje ali nezmožnost zadržanja (tj. odložitve uriniranja, odvajanja blata ali vetrov) je znak, da je ravnovesje porušeno. PERFECT – pregled medeničnega dna pri usposobljeni fizioterapevtki ti je lahko v pomoč.

Vsa vprašanja, povezana z zgornjimi temami, lahko nasloviva na FizioMama posvetu. Piši mi: info@fiziomama.si ali naroči svoj posvet.


Blog

v

,

objavila