Preveč aktivne MMD

oz. prekomerno aktivne mišice medeničnega dna, ki jih pogosto spremlja povečan tonus in zmanjšana gibljivost.

Pri pregledu ali samopregledu pogosto opazimo, da mišice “ne trznejo”, stisk je odsoten ali zelo šibak, ob tem lahko občutiš paleto znakov, ki si morda celo nasprotujejo. Če te spremlja uhajanje urina ali prolaps, boš najverjetneje želela mišice krepiti, kar pogosto ne bo prineslo izboljšanja stanja, druge težave pa morda celo okrepi.

O diagnostiki, torej opisu, kakšne mišice medeničnega dna so, imamo veliko strokovnih razprav in priporočil. Praksa je sicer pisana, a kar je posebej pomembno, je dejstvo, da sam opis stanja mišic o težavi, ki jo oseba opaža, ne pove veliko. Besede, ki jih pogosto uporabimo, ko govorimo o preveč aktivnih mišicah medeničnega dna, lahko vsebujejo še kakšno lastnost, ki jo ob testiranju občutimo, ali občutek, ki ga opazi oseba. Prav zaradi razumevanja potreb mišic medeničnega dna sta fizioterapevtski pregled in testiranje mišic pomembni točki obravnave, da ocenimo stanje in nato učinek tehnik ali metod, ki jih izvajamo ali svetujemo.

Najpogosteje opazimo znake, kot so: zaprtje, bolečina v penetrativni spolnosti, težave v doseganju orgazma ali bolečina ob njem, oteženo uriniranje, nenaden poziv na vodo tudi s posledično urinsko inkontinenco, uhajanje urina po uriniranju, bolečina pri sedenju ter diagnoze kot so: vaginizmus, anizmus… A to so pogosto izrazi težav, ki jih imajo tvoje mišice medeničnega dna – njihova telesna govorica. Žal, čeprav morda pogosto slišiš drugače, ni dovolj, da mišice sprostimo ali “raztegnemo”. Najti moramo vzrok, zakaj tvoje mišice medeničnega dna govorijo prekomerno aktivnost in / ali napetost ter ga nasloviti.

Med možnimi vzroki so poškodbe ali posledice poškodb in posegov. Pogosto je sprožilec telesni odziv na spremembno težišča in držo, ki jo zavzame nosečnica in / ali porod s svojimi vplivi na kosti in sklepe medenice. Lahko je življenjski stil, obremenitve in izbire ter – a nas sploh preseneča – stres in povečana telesna napetost. Pogosto je preplet več dejavnikov, ki ga je potrebno razvozlati in nato sestaviti v kontekst tvojega telesa, osebnosti in situacije.

Omenila sem že, da samo učenje sproščanja ni obravnava medeničnega dna, ki prinese dolgoročno in trajno izboljšanje. Včasih je celo odsvetovana. Prekomerna aktivnost mišic medeničnega dna je pogosto takojšnji odgovor na poškodbo ali travmo – naj bo telesna ali psihočutvena. V primeru, da je to odziv na poškodbo, je smisleno najprej preveriti celjenje in stanje tega predela, nato mišice ozavestiti, koordinirati ter ko bo telo pripravljeno, tako spriščati kot tudi krepiti.

Zakaj pa? Zato, ker sama odprava vzroka je zgolj drugi korak v fizioterapevtski obravnavi medeničnega dna in ni enako vrnitvi optimalne funkcije. Ta se bo postopno vračala ob tehnikah, ki bodo omogočale primerno gibljivost in aktivnost mišic medeničnega dna ter posledično sčasoma mišice postanejo bolj odzivne, prožne in poskočne – pripravljene na nove, drugačne izzive. To se ne zgodi samo od sebe. Ko vzrok za nastanek stanja ospraviš, na njegovo mesto je smiselno dati metode in tehnike, ki zdravje medneičnega dna spodbujajo in s tem mišicam medeničnega dna pomagati, da si opomorejo ter nato spremejo obremenitve, ki jih od njih s svojim življenjskim stilom pričakuješ.

Z veseljem ti pomagam!