Sprostitev MMD

Tako močno se koncentriramo na kegle in stiskanje mišic medeničnega dna, da pozabljamo, da za dobro, pravilno in za nas optimalno delovanje se morajo mišice tudi sprostiti. Pogosto se tako močno koncentriramo na raztezanje mišic medeničnega dna, da pozabljamo, da razteg ni enako sprostitev. In tudi obratno ni.

Sprostitev mišic medeničnega dna je ključna za mnogo dejavnosti, ki jih izvajamo dnevno, in zagotavlja zdravje medeničnega dna. Sprostitev potrebujemo med drugim za vse dejavnosti, ki jih našteva plonkec spodaj. Torej za: vse tipe izločanja (uriniranje, menstruacijo in popolno, neboleče odvajanje blata ter vaginalno rojstvo), penetrativno spolnost in aktivnosti, ki so učinkovitejše, ko je začetni položaj sproščena, odzivna mišica. Sem sodijo: kontinenca ob teku, skakanju, plesu, dvigovanju, stabilizacija ob obremenitvi, izolirana kakor tudi funkcionalna vadba za povečanje mišičnega premera.

Sprostitev, čeprav se zdi nasprotno, je zavestna komponenta vadbenega dela rehabilitacije medeničnega dna in se je lahko naučimo. Moramo pa razumeti, da sprostitev ne pomeni raztega!
Sprostitev mišic medeničnega dna, saj je ključna za mnogo dejavnosti, ki jih izvajamo dnevno. Dodatno, sprostitev MMD zagotavlja zdravje medeničnega dna. Zelo pogosto namreč stanja kot so: inkontinenca (torej nehoteno uhajanje urina in/ali blata), prolaps oz. zdrs organov (naj bo to: cistokela, rektokela ali zdrs danke – rektalni prolaps) in seveda zaprtje ter nepopolno praznjenje mehurja in črevesja, povežemo s prekomerno napetimi oz. prav nesproščenimi mišicami medeničnega dna.

Vem, kako nenavadno (ali nelogično) se sliši, ampak dejansko je res – prekomerna napetost mišic medeničnega dna ter posledično njihova nesproščenost (in z njo povezana neraztegljivost) pogosto pripomore k nastanku in obstanku zgoraj omenjenih težav. In bolečin v spolnosti, zaradi narobe razumljene superčvrste nožnice. Ali drugih vzrokov.
Čeprav radi krivimo MMD so one same skoraj vedno nedolžni poročevalec in ne samostojni dejavnik težave. Odkrivanje, kaj k napetosti prispeva, je ključno za uspešno odpravljanje težave.
Anna, hočeš reči, da bo nekaj razteznih vaj ženske (in moške) rešilo zaprtja, inkontinence in prolapsa? Ne, seveda ne! Čeprav, mar ne bi bilo lepo?!

Hočem reči, da je smiselno oceniti, kaj v tvojem medeničnem dnu prispeva k tvoji težavi in to nasloviti. Nato ustvariti pogoje za kar se da optimalno delovanje mišic medeničnega dna in vzdrževati to, kar ti pomaga k doseganju ciljev in h kakovosti življenja. Že zdaj. Takoj. Iz obravnave v obravnavo. Vztrajno, zavestno, specifično. Na dolgi rok.

Že velja, da se včasih ob sprostitvi mišice medeničnega dna morajo tudi raztegniti (in to je tudi ena od komponent obravnave, ki jo nudim v tretmaju Priprava medeničnega dna na porod), a sam razteg v funkcionalni dejavnosti ne pomeni nujno sočasne sprostitve (in pogosto pomeni ravno nasprotno). Zato z rokami ne širimo medeničnega dna med aktivno fazo poroda, razen, če so jasni indici za to in smo z manevrom učinkoviti. Zato globok sumo počep ne bo rešil tvojega prolapsa, niti te pripravil na lahek iztis, sploh če raztegu ne sledi sprostitev.

Tri raztezne vaje? Seveda. A ni ključ položaj, niti ni ključni razteg. Ključ je povezava sprostitve in raztega, dinamičnosti in pasivnosti v razmerjih, ki jih ti potrebuješ. Zaupanja vreden nasvet? Odloči se za pregled!


Blog

v

, ,

objavila