3 vprašanja pred začetkom vadbe

Objava je namenjena ženskam. Jo pišem kar se da široko: za nosečnice, za mame v prvem letu po porodu in vse kasneje, za vse ženske, ki niso športnice in se ne ukvarjajo redno s telesno dejavnostjo. Je moj odziv za vsa zasebna vprašanja o tem, kdaj je čas začeti z vadbo po porodu, ali moraš hoditi na telovadbo za nosečnice, ali je N program boljši od A (oziroma obratno) in kaj narediti, ko „kar na enkrat“ začneš opažati izzive medeničnega dna. Čeprav si naredila poporodni program, hodiš na varno vadbo ali se s športom ukvarjaš že celo življenje.

O vprašanju: „Ali moram izbirati principe, da dosežem cilje oz. ali lahko vadba ustreza VSEM mojim potrebam“ lahko bereš na povezavi: principi-vadba-izbira. O tem, kako izbrati varno vadbo, preberi več na povezavi: izbira-varna-vadba.

Opažam, da me vsak dan izkušenj s področja fizioterapevtske obravnave medeničnega dna vabi k zaletu, h koraku -1. K oceni in opazovanju možnosti. Poti je toliko kot potujočih in jaz, mojafizioterapevtka medeničnega dna sem usposobljena, da ti strokovno pomagam na tvoji. Ne le na tisti eni, ki je delovala zame. Zato me zelo veseli, da ti lahko postavim vprašanja, ki bodo zate izhodišča. O tvojih konkretnih izbirah in specifičnih usmeritvah z veseljem govorim s tabo individualno. Prijavi se na termin.

1. vprašanje: Kaj z vadbo želim doseči?
Vadbe so različne. Vse naj bi upoštevale osnovne principe in s tem zagotavljale učinkovitost.

A preden se odločiš za vadbo, moraš biti na jasnem glede ciljev, ki jih z vadbo želiš doseči oziroma glede potreb, na katere naj se izbrana dejavnost odziva.

Oglejva si ta primer. Morda čutiš, da od nosečnosti ti je ostalo še nekaj kilogramov in veš, da jih najlažje izgubiš tako, da zašvicaš. In tega: Morda čutiš, da tvoje telo od nosečnosti ni več tvoje in ga ne čutiš, zato se želiš razmigati in ga pridobiti nazaj.

Potencialno obe ženski spadata v kategorijo poporodne vadbe, kjer je posebni poudarek na „krepitvi centra“ in „razbremenitvi medeničnega dna“. Potencialno tovrsten pristop k specifičnosti bi bil varen in za obe primeren. Vprašanje pa je, ali bo naslovil individualne razlike med njima in obema zagotovil doseganje cilja vadbe? Torej izgubo telesne mase pri prvi in telesno domačnost pri drugi.

Ko odkriješ, kaj od vadbe želiš, se lažje odločaš, ali ta cilj prepustiš drugim, ali ga vzameš v „svoje roke“. Pri dolgoročni izgubi maščob ti jaz z obravnavo ne morem učinkovito pomagati. Kar zadeva telesno domačnost, pa zelo. Ne pozabi, da je telesna domačnost občutek varnosti v telesu, ki ga dobimo, med drugim, tako, da telo razumemo in da nas ni strah sodelovati z njim. Poporodni pregled, ki vsebuje oceno drže in gibanja, trebušne stene in medeničnega dna je v tem primeru najboljši začetek. Dopolnimo ga z obravnavo, ki vsebuje manualne tehnike visceralne manipulacije ter tehnike telesnega zavedanja in zaznave, ki jih imenujem telesni jaz. Odkriješ, da je tvoje telo varen dom in mu prisluhneš v vse več trenutkih dneva. In vsako vajo lahko izkoristiš sebi v prid.

Navdušena sem. Mislim, da bi morala vsaka ženska na tak pregled po porodu. Veliko mi pomeni, da se lahko pogovarjam s specialistom, ki mi zna odgovoriti na konkretna vprašanja/težave (zdravniki ponavadi hitro odslovijo s “to je normalno”, pa sam čutiš da ni čisto v redu). Pred srečanjem z fizioterapevtko Anno sem bila še vedno razočarana nad sabo zaradi epiziotomije in v skrbi zaradi morebitnih posledic in tem, da bom pač “naslednjič tud rezana”. Pa me je pregled popolnoma pomiril.
Zelo pomembno mi je, da razumem kaj se mi dogaja in gospa Anna je z mano delila svoje obširno znanje. Hvaležna sem, da si nekdo vzame čas in se mi posveti, kot da sem najpomembnejša stranka.
Poleg tega sem dobila veliko novih in koristih informacij. – Ema

2. vprašanje: Kaj rada počnem in kaj mi je na voljo?
To vprašanje je zanimivo in ima skrit zasuk. „Kaj rada počnem?“ ni vprašanje, na katerega zmore vsaka ženska kot iz topa izstreliti: plesati latino plese, igrati odbojko, hoditi s palicami, plavati kravl.

„Kaj rada počnem?“ se namreč pogosto umakne prepričanju, ki se preoblači v navidezne varovalke kot so: „Tek ni priporočljiv še leto dni po carskem rezu.“, „Po porodu ne smem dvigniti več kot 5 kg.“ in „Latino plesi so vedno zvečer, takrat pa moram biti doma z otroci.“

A vztrajala bom, da je vprašanje „Kaj rada počneš?“ bistveno pred odločitvijo o začetku vadbe. Je osnova motivacije, vztrajnosti in tudi garant učinkovitosti vadbe. Ali fizioterapevtske obravnave.

Če rada tečeš, a te je strah, zakaj ne bi začela s poporodnim pregledom. Da vidiš, kje si. Da ne ugibaš, da ne „tvegaš“ brez veze in da lahko odločiš, kako se vrniti k športu, ki ga potrebuješ. A ni sijajno? Je. In je tudi mogoče. Terja čas, sodelovanje in prevzemanje odgovornosti, a je možno. Povej mi torej: „Kako rada tečeš?

Če rada plešeš latino plese, ki v tvojem kraju potekajo ob večerih, kar ni združljivo s tvojo življenjsko situacijo v tem trenutku, zakaj ne bi začela z oceno trebušne stene in medeničnega dna, moči in gibljivosti – torej s poporodnim FizioMama pregledom? Dal ti bo uvid v tvojo telesno zmogljivost in ti bo pomagal prepoznati telesne odzive, ki kažejo, da zmoreš več, ali da potrebuješ manj. S tem znanjem pa si le korak od izbire spletnega kanala s plesom, ki mu lahko slediš kadarkoli.

Ne veš, kaj rada počneš, pa bi vseeno migala? Začniva s poporodnim pregledom, da dobiš uvid v svoje telesne zmogljivosti in se tako lažje odločiš, kateremu tipu vadbe dati prednost.

3. vprašanje: Ali imam telesno pripravljenost in rezerve?
A ne bi bilo fino prav od tega vprašanja začeti?

Bi bilo. In tako kot najbrž od njega ti nisi začela, tudi jaz sem ga obdržala do zdaj. A dejstva so dejstva. Bolje pozno, kot nikoli, pravijo.

Ali si na izbrano, želeno, predlagano, znižano, spletno, skupinsko, trendovsko, najbližjo, dosedanjo, brezplačno in več vadbo pripravljena? Ali tvoje telo ima kapacitete, da ji sledi in ali ima zaloge, da se na učinke te vadbe odzove?

Če nisi prepričana, kakšen je odgovor na zgornje vprašanje, te morda ne preseneti, da poporodni pregled ti bo pomagal določiti močne in šibkejše točke, področja, ki zmorejo obremenitev in tista, ki potrebujejo pozorno spremljanje. Vse to pa ni odvisno zgolj od tvoje starosti, porodne izkušnje, prehrane in časa, ki je minil od poroda.

Če zmoreš sama na podlagi odgovorov izbrati primerno in osrečujočo dejavnost, sem z zapisom uspela. Prosim te, da ga deliš še s prijateljico. Lahko jo povabiš tudi na FizioMama spletko, kjer se lahko vpišeta na listi prejemnic FizioMama mesečnih novičk. Novičke prihajajo zadnji dan meseca.

FizioMama je način življenja, ki v ospredje postavlja predanost stranki in njenim potrebam. Če na podlagi tega zapisa ne zmoreš izbrati primerne in osrečujoče telesne dejavnosti, sem ti na voljo s spletnim svetovanjem. In seveda, dobrodošla na poporodni pregled!*

*Poporodni pregled je zaporedje testiranj in ni vezan na zgodnje poporodno obdobje v smislu časovne omejitve. Lahko se zanj odločiš tudi, če ti ne uhaja urin.**
** Če opažaš uhajanje urina, ampak še nisi prepričana o potrebi, učinkovitosti ali smiselnosti individualizirane obravnave, je tvoj prvi korak spletni FizioMama tečaj „Spoznaj svojo inkontinenco“.

Začni tukaj | Preberi tudi | Pomen omega 3 | Naroči se na pregled