Ali je inkontinenca davek na materinstvo?

Tudi ti kdaj slišiš, da „Tako je, če si ženska“? Torej, da ti uhaja urin ko tečeš ali skačeš, da ne smeš več zumbati ali dvigovati uteži, ne smeš sproščeno sedeti in ves čas moraš paziti, da se obremeniš medeničnega dna? Sploh pa je nekaj kapljic popolnoma v redu, če si noseča ali po porodu. Vsaj v nekaj tednih po porodu, a ne? (Beri naprej, na ta retorična vprašanja odgovorim nekoliko kasneje.)

Da, dokazano je, da sta nosečnost in vaginalni porod dejavnika tveganja za nastanek uhajanja urina pri ženskah. Ampak, preden se sprijazniš, da tako pač je, dodam: nista pa edina. In imam še eno dobro novico: vse, kar narediš v nosečnosti, se ti bo obrestovalo takoj, med porodom in po njem. Torej: tako v nosečnosti kot pri načrtovanju poporodne rehabilitacije* lahko narediš veliko, da tveganje za nastanek inkontinence zmanjšaš. Ali takoj odpraviš.

Če v nosečnosti ali po porodu opažaš nekaj kapljic, ne čakaj, da bo minilo samo od sebe. Ker tudi, če tokrat bo, se bodo kapljice (ali cele struge) vrnile. Najbrž takrat, ko boš to najmanj pričakovala.

*Rehabilitacija medeničnega dna je zlati standard kakovostne obravnave za vse ženske, ne zgolj za tiste, pri katerih je stanje RES nevzdržno. Pri načrtovanju poroda ne pozabi, da se za svoj poporodni fizioterapevtski pregled lahko odločiš sama in izbereš fizioterapevtko po tvoji meri. Videla boš, ali ga boš potrebovala? Preberi prvi stavek pri * še enkrat. Medenično dno v nosečnosti in po porodu potrebuje obravnavo še preden zakriči tako jasno, da je od daleč razvidno, da zdaj je že skrajni čas.

Ne potrebuješ načrtovati teka ali trampoliniranja (če te ta tematika zanima, preberi članek o inkontinenci, trampolinu in teku, ki sem ga pripravila za Racman), da imaš vprašanja o svojem medeničnem dnu. Včasih je dovolj, da se posvetuješ z nekom, ki razume. In, ki te zna strokovno usmeriti, kako naprej. Naroči svoj FizioMama posvet.

Uhajanje urina se pojavlja takrat, ko telo ne zmore. Pojavi se lahko v mladosti, med nosečnostjo, po porodu, v perimenopavzi (35- do 45-letnice, pozdravljene), kasneje. Ob bolezni, prehladu, stresu. Ob doseganju maksimalne zmogljivosti, pa naj tečeš maraton, se vračaš k plesu ali začenjaš s step aerobiko, greš za bližnji hrib ali nekajkrat poskočiš z otrokom na tem nesrečnem trampolinu. Ali čez kolebnico.

Uhajanje urina se pojavlja kot nenaden močan poziv ali kot odziv na telesno aktivnost. Pojavlja se predvidljivo ali občasno, podnevi, včasih ponoči. A čas od poroda ni napovedovalna vrednost. Če tvoje telo ne zmore, se lahko pojavi inkontinenca. Ni pa pričakovano, da se uhajanje pojavi, ker si rodila.

Keglove vaje niso edina rešitev, včasih sploh niso rešitev. Najpogosteje pa ne delujejo iz 3 razlogov.

Zdravljenje inkontinence je kot zdravo prehranjevanje: najprej vedeti, kako, nato najti zase primeren način in potem… Vztrajati na poti ter uživati vsak dan. Z več svobode, z več inovacijami, z več sproščenosti. Z veseljem ti pomagam.