Tako je, če si ženska – spolnost in njeni izzivi

Pogosto slišim prepričanje, da spolnost lahko boli kar sama od sebe. Z drugimi besedami, da je v žensko spolnost vpisana možnost o tem, da zanjo spolnost ni prijetna, poživljajoča. Da je lahko boleča in taka sme biti. V začetku, ko še telo „ne ve, kako to gre“, ko se “še ne poznaš“, ko “še ne veš“, kako se odzivaš na dotike, dražljaje, stimulacijo. V času po porodu, ko je “stanje spodaj drugačno“, ko se “brazgotina še mehča“, ko se “spet moraš navaditi“. V perimenopavzi, ko doživljaš hormonski upad, ko “tkiva niso tako prožna“, ko se zmanjša vlažnost, ko te “telo pač pušča na cedilu“. Ko imaš prolaps. Raka. Ko si utrujena. Ker si ženska, pač.

FizioMama sem glede spolnosti skovala eno kratko pesnitev:

Naj bo sproščeno in slastno.
A če spontano še ni tako krasno,
je načrt zaveznik,
ki naredi vse jasno:
kje začeti, kaj spustiti,
kako vaditi, kdaj skočiti
pogumno in veselo.
Pokliči me, da ti bo uspelo!

Z njo želim ti sporočiti, naj bo spolnost vesela. Naj program rehabilitacije medeničnega dna, ki je pogosto rešilna bilka za izzive v spolnosti, ne bo dolgočasen. Naj spolnost vedno prinaša radost in srečo. V telesu, ki ga imaš.

Lubrikant je zaveznik, ne rešitelj. Pomaga, ne zdravi. Enako velja za kozarec vina. Pijanost ni enako sproščenosti. Ne išči nadomestkov, ampak rešitve.

Nisem še srečala ženske, ki ne bi znala oceniti, kdaj je čas za iskanje pomoči. Srečala sem jih pa ogromno, ki so iskanje odlagale češ, da “bo minilo“, “ni tako hudo“, “ni časa“, “ni denarja“, “bom že“… Draga, čas je pogledati bližje. Spolnost ne sme boleti, razen, če to hočeš. Ne v nosečnosti, ne po porodu, ne v perimenopavzi, ali po njej.

Bolečina je govorica telesa. Ko jo uslišiš, ne bo več kričala. FizioMama ti pomagam s telesno obravnavo in z integracijo izkušnje. Skupaj narediva načrt, ki upošteva tvojo pot in vodi k napredku. Ne potrebuješ tavati v temi, ali se utapljati v poplavi rešitev in biti poizkusni zajček. V vseh teh poizkusih, v iskanju še boljše, primernejše, učinkovitejše strategije, metode, tehnike, uspešnejše vaje, masaže ali terapevtke tako hitro še sama zapustiš svoje telo. Izboljšanja ne moreš izsiliti, ga lahko samo pridelaš. Kako se lotevaš boleče spolnosti naj ne bo naključje.

Biti ženska lahko prinaša toliko lepote. Hvaležna sem, da mi ženske zaupate. Mladostnice, nosečnice, matere. Različnih starosti, različnih pričakovanj, različnih sanj in potreb.

Draga Ženska, naj te spolnost osrečuje. Naj je tvoje telo slišano. Korak za korakom, spoznaj in uživaj srečo v telesu, ki ga imaš. Opazi priložnosti, ki jih prinaša vsak dan. Sprejmi, kar si. In naredi te korake, ki jih zmoreš.

Preberi tudi: Davek na ženskost | Šepetalka nožnicam | Spolnost po porodu